Asta Raami

Rohkene hyödyntää ihmisnerokkuutta – Asta Raami

Mitä järjettömämmäksi tilanteet muuttuvat, sitä enemmän tarvitsemme älykästä intuitiota.

Miksi? Koska entinen logiikka mureni järjettömyyteen. Tilanteessa oli jotakin, jota emme nähneet tai jäsentäneet. Jälkeen päin tarkastellen merkit olivat kyllä selkeät, mutta emme niitä huomanneet – katseemme oli ikään kuin auton peruutuspeilissä.

Mitä nopeampien muutosten keskellä elämme, sitä tärkeämpää on puhdistaa myös auton tuulilasi ja tarkentaa ajantasaisiin havaintoihin, muutoksiin, kokonaisuuteen. Ihmisajattelu on nerokasta juuri siinä, että osaamme tunnistaa merkityksiä. Tämän pohjalta on mahdollista hahmottaa uutta, yhdistää tietoa, ennakoida, ratkaista mahdotonta ja keksiä ennen näkemätöntä.

Kyse on kahden erilaisen tiedon maailmasta: näkyvästä logiikasta ja piilossa olevasta logiikasta. Näkyvä logiikka on kuin auton peruutuspeili: suodattunut otos mennyttä dataa, jonka käsittelyssä olemme taitavia analysoiden, vertaillen, laskien. Tuulilasista aukeavaan maisemaan emme voi käyttää samoja menetelmiä. Piilossa olevan logiikan maailmassa vanha logiikka ei usein päde. Siitä huolimatta ajattelemme, että kunhan vain keräämme enemmän dataa ja lisäämme laskentatehoa, voimme tehdä virheettömiä päätöksiä.

Ajatus on epärealistinen.

Onneksi läpi historian on elänyt tieteen ja radikaalin innovoinnin edelläkävijöitä, jotka ovat kyenneet hahmottamaan piilossa olevaa logiikkaa. Heidän ajatteluaan on tutkittu ja eräs lähestymistapa tekee siitä nerokasta. He eivät pelastaudu sillä, että tilanne on mahdoton. He eivät syytä umpikujista ulkoisia olosuhteita. Sen sijaan he tiedostavat sen, että ratkaisun puute johtuu omasta kyvyttömyydestä nähdä. Sen jälkeen he työskentelevät saavuttaakseen tarvittavan näkökyvyn.

He lähestyvät mahdottomalta vaikuttavaa ongelmaa ja piilossa olevaa logiikkaa sisäisellä näkö- ja hahmotuskyvyllä, jonka pohjana ovat tosiasialliset ja tuoreet havainnot. Ei siis oma analyyttinen ajattelu tai opittu teoria edellä. Toisin sanoen, he osaavat pitää näkökyvyn ja rationaalisen ajattelun erillään riittävän pitkään, jotta he pystyvät ajattelemaan vapaasti, mutta niin että lopulta tieto yhdistyy.

Usein juuri kriisit pakottavat heräämiseen. Toivon, että niin käy mahdollisimman pian ja että uskaltaisimme Suomessa olla rohkeita edelläkävijöitä. Olemme kansakuntana huippujoukko asiantuntijoita ja luovia ammattilaisia. Jokaisella meistä on takataskussamme ihmisnerokkuutta, joka ylittää tämän hetkiset umpikujat ja näköalattomuudet.


Artikkelin on kirjoittanut tietokirjailija, taiteentohtori Asta Raami, joka on väitellyt intuition käytöstä ja kehittämisestä. Hän käsittelee teoksissaan intuition piilossa olevien potentaalien hyödyntämistä, sekä potentiaalia mahdottomilta vaikuttavien ongelmien ratkaisuun.

Artikkeli on osa ”Uusi työelämä 2023” -julkaisua. Lataa koko julkaisu itsellesi tästä!

Katso myös seuraavat artikkelit:

Ota yhteyttä!

Tilaa uutiskirje!