Baba Lybeck MSotY banneri

Baba Lybeckin ajatuksia hyvänä juontajana olemisesta

MySpeaker of the Year 2022 -tapahtumassa jaettiin tunnustuspalkintoja puheen alalla tärkeää työtä tekeville ammattilaisille. Juontaja ja moderaattori -kategorian voittajaksi nousi ansioituneesti Baba Lybeck. Baba on vaikuttanut media-alalla jo vuodesta 1985 asti toimien muuan muassa juontajana, toimittajana, uutisankkurina ja tuottajana. Haastattelimme Babaa siitä, mitä juontajana oleminen hänelle merkitsee ja mitkä hänen mielestään ovat hyvälle juontajalle ominaisia piirteitä.

 

Kysyimme Babalta aluksi, mitä juontajana oleminen aiheena hänelle merkitsee ja mikä tekee juontajasta hyvän juontajan:

”Juontaminen on erilaisten tapahtumien tai lähetysten kuljettamista eteenpäin niin, että katsoja tai yleisö saa mahdollisimman paljon irti tapahtumasta ja sen sisällöstä.

Hyvä juontaja on aidosti läsnä tapahtumassa. Vaikka tarkka ja hyvin suunniteltu käsikirjoitus on tärkeässä roolissa, juontajan on pystyttävä havaitsemaan koko ajan tilaisuutta ja sen luonnetta. Ne hienot hetket ja tunnelma, joita mieleenpainuvissa tapahtumissa koetaan, eivät synny käsikirjoituksella ja näille hetkille pitää osata antaa tilaa. Tällaisten hetkien kuuluu loistaa ja juontajan tehtävänä on antaa niille vaadittava tila. Näiden ainutlaatuisten tunnelmallisten hetkien havaitseminen ja niiden esiintuominen on hyvän juontajan merkki. Itse näen tilaisuudet niin, että juontaja on tärkeässä sivuroolissa, mutta puhujat ja järjestäjät ovat pääroolissa. Itse ainakin haluan tarjota loistamisen paikan nimenomaan heille.”

 

Lisäksi halusimme kuulla Baban ajatuksia siitä, miten hyvä juontaja muokkaa omaa tekemistään tapahtuman luonteen ja yleisön perusteella:

”Tärkein tehtävä juontajalle on ymmärtää, miksi tapahtuma järjestetään ja mikä tapahtuman tavoite on ja välittää se tieto yleisölle. Tämän tehdäkseni pyrin itse yksinkertaistamaan tapahtuman sisältöä, hahmottamalla ja sisäistämällä sen itse. Juontajana oleminen on tapahtuman järjestäjien ja yleisön välistä viestintää.

Kirjoitan hyvin tarkan käsikirjoituksen jokaista tilaisuutta varten. Se on mielestäni kaiken A ja O. Sitä tehdessäni pyrin löytämään tapahtuman sisällön kannalta punaisen langan, jota myös yleisön on helppo seurata. Vaikka tapahtumat koostuvatkin usein monista erilaisista palikoista, kuten puheenvuoroista, paneelikeskusteluista tai haastatteluista, punaisen langan löytäminen näiden kaikkien välillä on tärkeää. Juontajan tulee tilaisuuden lopuksi koota kaikki teemat yhteen ja muodostaa niistä merkityksellinen kokonaisuus. Kokonaiskäsityksen lisäksi on hyvä myös antaa yleisölle tilaa kääntää käsiteltyjen aiheiden osalta katseensa tulevaan ja näin johdatella ajatukset myös tapahtuman ulkopuolelle punaista lankaa seuraten.”

 

Lopuksi Baba kertoi vielä siitä, mitä tunnustuksen voittaminen hänelle merkitsee:

Yleisöäänestyksen perusteella jaettu tunnustus merkitsee todella paljon. Olen tehnyt juontotehtäviä jo kauan, yli 20 vuotta. Pitkään koin, että en ole siinä kovin hyvä enkä luontainen ja ajatukset ovatkin olleet ihan muussa toiminnassa. Keikkaa kuitenkin tuli enemmän ja enemmän ja olen tehnyt niitä sen mukaan, mitä olen muilta töiltäni ehtinyt. Juontaminen on ollut minulle usein vaikea tehtävä ja jopa kova paikka. En ole sujuvasanainen vitsien kertoja, joten tosi hienoa huomata, että se ei välttämättä ole tarpeellista. Mielestäni juontajan tehtävä ei ole olla varastamassa tilaa muilta, vaan juontajan tehtävä on antaa sitä muille, luoda tilaa ympärilleen ja antaa tähtien loistaa. Tämä oivallus on helpottanut omaa tekemistä. Se, että ei itse tarvitse olla show-nainen, on helpottanut tilannetta huomattavasti. Siksi tuntuukin niin hienolta, että saan omasta tekemisestäni tämän tunnustuksen.

Haluaisin lopuksi vielä sanoa, kuinka suurta kiitollisuutta tunnen asiakkaita kohtaan, jotka päästävät minut kärpäsenä kattoon äärimmäisen tärkeisiin tapahtumiinsa. Kiitos luottamuksesta kaikille asiakkaille. On todella hienoa, että on löytynyt niin mahtavia yhteistyökumppaneita, joiden kanssa tehdä töitä.”

 

 

Pääset palaamaan koko MySpeaker of the Year 2022 -tilaisuuden tunnelmiin ja kuulemaan kaikkien voittajien puheet täältä!

 

Katso myös seuraavat artikkelit:

Ota yhteyttä!

Tilaa uutiskirje!