Helena Åhman MySpeaker of the year 2022

Helena Åhmanin ajatuksia tulevaisuuden työstä

MySpeaker of the Year 2022 -tapahtumassa jaettiin tunnustuspalkintoja parhaille ajankohtaisista ja tärkeistä teemoista puhuville ammattilaisille. Tulevaisuuden työ ja taidot -kategoria on äärimmäisen tärkeässä roolissa organisaatioissa ja sen merkityksellisyys korostuu niin yksilön oman kehityksen näkökulmasta, mutta myös organisaatioiden tarjoamien mahdollisuuksien ja houkuttelevuuden näkökulmista. Haastattelimme kategorian voittajaa Helena Åhmania siitä, miten hän näkee tulevaisuuden työn ja tärkeät taidot sekä siitä, mitä tämä aihe hänelle merkitsee.

 

Helenalla on vahva tietämys johtamisesta, tilannetajusta, ihmismielen ymmärtämisestä ja keskusteluälykkyydestä vaativissa keskustelu-, neuvottelu- ja konfliktitilanteissa. Näistä teemoista hän on muun muassa kirjoittanut useita palkittuja kirjoja. Helenan mukaan vuorovaikutustaidoilla on suuri merkitys tulevaisuuden menestystekijänä ja työpsykologiasta väitelleenä tohtorina hän ymmärtää monipuolisesti organisaatioiden haasteet, joiden keskiössä on ihmismielen ymmärrys.

 

Kysyimme Helenalta, mitä Tulevaisuuden työ ja taidot -kategoria hänelle merkitsee: ”Tulevaisuudessa menestyminen edellyttää jatkuvaa oppimista ja eteenpäin katsomista yhtä lailla kuin läsnäoloa tässä hetkessä. Jotta voi auttaa asiakkaita uudistumaan, pitää uudistumista tehdä jatkuvasti myös itse. Tänä keväänä teen tätä muun muassa kouluttautumalla edelleen Harvardissa, josta on muodostunut itselle tärkeä inspiraation paikka. Tulevaisuudessa organisaatiot pääsevät yhä enemmän hyödyntämään tiedettä käytäntöön sovellettuna ja tarinoiden ja kokemusten kautta. Eli ei pelkästään tässä päivässä selviämistä, vaan tulevaisuuden ennakointia, sekä omasta, että yhteiskunnan näkökulmasta.”

 

Helena kuvaa, miten tulevaisuudessa tietyt tänäkin päivänä olennaiset taidot korostuvat: ”Uskon, että tässä ajassa ja tulevaisuudessa tärkeimpiin taitoihin kuuluu keskusteluälykkyys painetilanteissa. Nytkin valitettavasti näemme sekä organisaatiossa että yhteiskunnassa seurauksia ja heijastumia siitä, kun sitä ei ole. Tulevaisuuden taitona keskusteluälykkyys on laaja taito, sillä se pitää sisällään monia olennaisia taitoja, kuten ajattelu ja tunnetaidot. Keskusteluälykkyys on pohjimmiltaan taitoa keskustella vaativissa tilanteissa, neuvotteluissa ja konflikteissa, ollaan sitten johtoryhmässä tai missä tahansa vaativien keskustelujen äärellä. Haastavat tilanteet ovat hetkiä, joissa on paljon riskejä mutta sen myötä myös paljon mahdollisuuksia.”

 

Tulevaisuuden työ ja taidot -kategoria näkyy Helenan puheenvuoroissa laajasti. ”Tavoite on saada yksilölle, tiimeille ja organisaatioille mahdollisuus rakentaa omaa keskusteluälykkyyden työkalupakkia ja vahvistaa pohjaa jollekin sellaiselle, mikä heijastuu pitkälle tulevaisuuteen. Ihan aina voi oppia jotain uutta ja saada lisää näkökulmia”, Helena sanoo. ”Yhdistän puheenvuoroissa tiedettä, taidetta ja käytäntöä, ja pidän luentoja myös Suurlähettiläät-yhtyeestä monille tutun Jussu Pöyhösen kanssa, yhdistäen aiheeseen liittyvää musiikkia osaksi tarinoita ja käytännön vinkkejä.”

 

Yleisöäänestyksen voittanut Helena sanoo tunnustuksen merkitsevän hänelle todella paljon: ”Tunnustus merkitsee minulle todella paljon, sillä se kuvastaa sitä, että niin moni muukin on sitä mieltä, että tämä on tärkeä aihe ja tulevaisuuden taito. Arvostan suuresti myös sitä huippuosaajien joukkoa, jonka osaksi minut oli alunperin valittu. Siinä seurassa saa ylpeänä hymyillä. Olen iloinen siitä, että aihe on koettu hyödylliseksi tänään ja se rakentaa tulevaa.” Helena korostaa myös sitä kuinka haluaa tulevaisuudessakin jatkaa sellaisten puheen vuorojen pitämistä, ”jotka herättävät uteliaisuutta, innostusta ja koskettavat kuulijaa tarinoiden kautta. Tavoittelen aina sitä, että puheenvuoroista jää jotain elämään, nyt ja tulevaisuudessa.”

 

 

Pääset palaamaan koko MySpeaker of the Year 2022 -tilaisuuden tunnelmiin ja kuulemaan kaikkien voittajien puheet täältä!

Katso myös seuraavat artikkelit:

Ota yhteyttä!

Tilaa uutiskirje!