Kestävä hyvinvointi

Kestävä hyvinvointi luo vakaan pohjan organisaatioiden toiminnalle

Kestävä hyvinvointi on kokonaisvaltainen voimavara, johon vaikuttavat niin ihmisten yksilölliset ominaisuudet, sosiaaliset ympäristöt kuin yhteiskunnan rakenteet. Hyvinvoivat työyhteisöt ovat luovia, tuottavia ja muutoskykyisiä toimijoita, joiden arvot näkyvät niin yksilöiden kuin organisaatioiden toiminnassa.

 

Vastoinkäymisten kautta oman potentiaalin löytämiseen

Kantapään kautta oppiminen on kliseinen mutta usein pakollinen keino löytää ne asiat, jotka todella ovat itselle tärkeitä. Löytämällä oman minuutensa ja samalla omat vahvuutensa, on mahdollista valjastaa ne muunkin työyhteisön käyttöön. Meissä jokaisessa on valtavat määrät potentiaalia, jotka löytyvät vain rohkeudella kuunnella ensimmäisenä omaa itseään.

”Omassa puheenvuorossani yhdistyvät aito tarina, koetut vastoinkäymiset ja unelmien toteutuminen samaistuttavalla tavalla. Se herättää olemaan sekä hyvä että armollisempi itseään kohtaan vaikeiden hetkien kohdatessa. Kuulemalla itseämme ja olemalla rakastavia itseämme kohtaan löydämme itsestämme kykyjä, viisautta ja voimavaroja joita emme tienneet omaavammekaan. Haluan herätellä ihmisiä olemaan armollisempia itseään kohtaan ja löytämään oman voimansa. Silloin ihmeitä tapahtuu niin työ- kuin yksityiselämässäkin. Inspiroivaa, rakastavaa, intohimoista ja luottamusta herättävää puhetta. Haluan kohdistaa puheenvuoroni ihmisille, jotka haluavat löytää potentiaalinsa ja parantaa elämänlaatuaan.”  Jarno Laasala, luova johtaja ja itsemyötätunnon tutkija

 

 

Vastaukset voivat löytyä lähempää kuin arvaammekaan – luota intuitioosi

Etsimme vastauksia valtavasta informaatiotulvasta, jonka äärellä jatkuvasti olemme eri kanavien ja laitteiden parissa. Loputon tieto voi hävittää tärkeän voimavaran, joka löytyy meistä itsestämme: intuition. Sisäänrakennettu taitomme on yksi parhaista työkaluistamme vastausten ja ratkaisujen löytämiseen, mutta useasti emme muista edes sen olemassaoloa kaiken muun kuormituksen lomassa.

”Mitä järjettömämmäksi maailma muuttuu, sitä enemmän tarvitsemme intuitiota. Miksi? Koska vanha logiikka mureni järjettömyyteen. Tilanteessa on jotakin mitä emme huomanneet ja osanneet jäsentää. Intuitio johdattaa meitä uusien, tuoreiden havaintojen äärelle. Niiden avulla voimme tehdä parempia valintoja ja päätöksiä. Looginen ja rationaalinen ajattelu on tärkeää. Se ei kuitenkaan saa estää meitä sivuuttamasta havaintoja, jotka eivät sovi tämän hetkiseen logiikkaan. Tarvitsemme kykyä toimia kahdessa maailmassa: näkyvän logiikan maailmassa ja piilossa olevan logiikan maailmassa. Haluan osoittaa viestin intuition tärkeydestä kaikille niille, jotka haluavat olla rakentamassa valoisampaa huomista sekä avaamassa väyliä uusille ratkaisuille ja keksinnöille.”  Asta Raami, taiteen tohtori ja intuition tutkija

 

 

Kaikkeen ei voi varautua – paitsi sopeutumiskyvyn kehittämiseen

Maailma muuttuu huimaa vauhtia ja viime vuodet ovat opettaneet kuinka nopeasti vallitsevat olosuhteet voivat muuttua. On täysin mahdotonta olla valmistautunut jokaiseen tulevaan muutokseen, mutta voimme ehdottomasti kehittää valmiutta panostamalla tärkeään voimavaraamme, resilienssiin. Resilienssin avulla osaamme vastaanottaa asioita, joiden olemassa oloa emme osaa vielä kuvitellakaan.

”Työelämän murroksessa on kyse isosta systeemisestä muutoksesta, mitä yksittäinen organisaatio ei voi pysäyttää. Se mihin voimme kuitenkin vaikuttaa on se, miten itse muuttuvissa olosuhteissa toimimme joko yksilöinä tai yhteisöinä. Resilienssi on voimavara, joka auttaa erilaisiin muutoksiin sopeutumisessa ja ennakoinnissa. Moni mieltää resilienssin yhä vain loputtomana joustavuutena tai sinnikkyytenä, mutta kyseessä on paljon monitahoisempi ilmiö, joka koostuu monenlaisista taidoista. Se on ennen kaikkea aktiivista toimintaa, joka vie meitä eteenpäin ja tukee hyvinvointia stressaavienkin muutostilanteiden äärellä. Puheenvuoroissani tuon tämän haastavan käsitteen mahdollisimman lähelle konkretiaa, niin että organisaatioissa syntyy yhteinen ja jaettu käsitys siitä, mitä resilienssi on ja miten sitä voidaan vahvistaa niin jokaisen omalla toiminnalla kuin paremmalla johtamisellakin. Tutkimusten mukaan resilienssin valmentaminen työpaikoilla on myös taloudellisesti kannattavaa. Se on sijoitus, joka maksaa itsensä moninkertaisesti takaisin vahvempana sitoutumisena, vähentyneinä sairaspoissaoloina sekä parempana tuottavuutena.” Ulrika Björkstam, resilienssivalmentaja

 

 

Kestävä hyvinvointi koostuu syvimmän osaamisemme vahvistamisesta

Luottamalla omaan osaamiseemme ja kuuntelemalla itseämme luomme kestävää hyvinvointia niin sisäisesti kuin ulkoisestikin. Hyvinvointi löytyy meistä itsestämme ja sen esiintuominen vaatii uskallusta ja tiedostamista, sillä ulkoiset paineet saattavat sysätä omat tarpeemme syrjään. Kestävä hyvinvointi on yksi MySpeaker of the Year 2023 -kategorioista, sillä työyhteisön hyvinvointi näkyy vahvasti menestyvien organisaatioiden prioriteettina. Kategorian ehdokkaat nostavat esiin tärkeitä osa-alueita arjen hyvinvoinnin rakentamisessa.

MySpeaker of the Year -tunnustuspalkinnot jaetaan eri alojen huippupuhujille ja -juontajille, jotka ovat erityisen tärkeitä ja ajankohtaisia juuri nyt tässä ajassa. Voit antaa äänesi yhdelle valitsemallesi ehdokkaalle jokaisesta kategoriasta, joka ansaitsisi tunnustuksen merkityksellisestä työstään. Äänestysaikaa on sunnuntaihin 12.2.2023 saakka. Äänestämään pääset täältä: MySpeaker of the Year 2023 -äänestys.

Katso myös seuraavat artikkelit:

Ota yhteyttä!

Tilaa uutiskirje!