Itsenäinen, onnistuva ihminen – Mikael Hugg

Maailmamme koostuu trendeistä. Historia todistaa, että trendejä on ollut satoja vuosia, varmasti ajanlaskun alkuun asti. Ihanteena on ollut milloin mitäkin pyöreistä muodoista luurangon laihoihin vartaloihin, raa’asta ja fyysisestä työnteosta täydelliseen joutilaana oloon.

Viimeiset vuodet yksi trendeistä on ollut lähes pakkomielteinen menestymisen metsästäminen. Tämän trendin mukaan kaikkien pitäisi olla menestyneitä nettimiljonäärejä, joilla on vähintään yksi, mutta mieluummin useampikin oma yritys tai startuppi. Olisi hyvä herätä viideltä, mutta todelliset menestyjät heräävät jo puoli viisi. Meditoi, treenaa iron- tai ultramania varten, johda yritystä karismaattisesti, ole advisorina muille, käy perheesi kanssa instauskottavilla reissuilla ja aja Teslalla auringonlaskuun.

Ja jos tämä ei onnistu, olet varmasti luuseri. Just joo. LOL!

Saahan sitä siis tässä elämässä tehdä ja tavoitella mitä haluaa, mutta yllä kuvailemani kaltaiset tavoitteet täytyy tulla sisältä, ei leikkaa-liimaa mallisesti muilta varastettuna. Sen sijaan väitän, että kliseisen ja auringossa kiiltävän menestyjästatuksen taustalla on jotain paljon kiinnostavampaa ja aidosti merkityksellistä.

Kysymys on itsenäisyydestä. Jos olet menestyjämiljonääri, todennäköisyys että olet itsenäinen on toki korkeampi. Mutta se ei ole vaatimus itsenäiseksi ja onnistuvaksi ihmiseksi tulemiseksi. Se lähtee syvemmältä – mielestäsi. Halkaisen itsenäisen ja onnistuvan ihmisen kahteen osaan, ulkoiseen ja sisäiseen näkymään.

Ulkoisesti itsenäinen ja onnistuva ihminen on rauhallinen ja miellyttävä, joka tietää oman todellisen kompetenssinsa. Kyse ei ole ylitsepursuavasta ylpeydestä tai leuhkuudesta, vaan tasapainoisesta oman osaamisen tiedostamisesta. Itsenäinen ja onnistuva ihminen on itsensä kanssa balanssissa, jonka jokainen ympärillä oleva voi aistia.  Hän kohtelee muita ihmisiä hyvin, koska hän kohtelee itseään hyvin. Tällaisen henkilön kanssa on mukava tehdä töitä, sillä voit itsekin vapautua ja olla helpommin oma itsesi. Sisäisesti tällainen ihminen omaa kasvun asenteen. Hänellä on halu oppia uutta. Hän ei mittaa omaa egoaan tai mainettaan onnistumisten ja epäonnistumisten kautta, vaan irrottaa minuutensa oppimisesta.

Kutsun tätä suhtautumista tutkijamalliksi, josta kirjoitin artikkelin aiemmin tänä vuonna.  Tästä syystä itsenäinen ja onnistuva ihminen pystyy vapauttamaan itsensä epäonnistumisen aiheuttamasta lannistumisesta ja keskittymään jatkuvaan uuden oppimiseen ilman itsensä soimaamista, tyhmäksi nimittämistä tai häpeää.  Ja kun hän kokoajan oppii uutta sekä omasta työstään sekä työn ulkopuolisisia asioita, tulee hänestä avarakatseisempi ja kiinnostavampi ihminen. Tällaisella on taipumus johtaa uusiin, mielenkiintoisiin projekteihin ja tilanteisiin, joihin ei itseään kampittava ihminen pääsisi.

Eikä varmaan yllätä sekään, että jatkuva uuden omaksuminen toisiinsa liittymättömistä asioista johtaa myös itsenäisen ja onnistuvan ihmisen kompetenssin kasvuun ja oman mielen vahvistamiseen. Tällainen ihminen on pidetty henkilö niin töissä kuin vapaa-ajalla. Kukapa ei tällaista ihmistä palkkaisi?

Elämä on siitä mahtava juttu, että vaikkemme voikaan vaikuttaa ulkopuolisiin, meistä riippumattomiin asioihin ja tekijöihin, me saamme kuitenkin aina päättää mielestämme. Mielemme tekee meistä itsenäisiä tai toisten toimista ja mielipiteistä riippuvaisia. Mielemme tekee meistä vahvoja tai heikkoja. Mielemme tekee meistä töissä menestyviä tai jatkuvia alisuoriutujia. Ja se, miten suhtaudumme kasvun asenteeseen vaikuttaa mieleemme.

Siihen ei onneksi vaadita miljoonaa euroa, jahtia ja omakotitaloa meren rannalla.


Mikael Hugg on kauppatieteiden maisteri, himo-oppija, millenniaalijohtamisen asiantuntija, innovaattori sekä visionääri. Hän on myös toiminut Millennial Advisorina Suomen suurimpien yritysten johtoryhmille.

 

 

Katso myös seuraavat artikkelit:

Ota yhteyttä!

Tilaa uutiskirje!