Naispuhujat

Naispuhujien esiinmarssi

Nordic Business Forum, SLUSH ja olympialiike saavat uutta virtaa naisista 

Sukupuolten välinen tasa-arvo laahaa monilla aloilla vielä jäljessä, ja julkinen puhuminen on yksi näistä. Bloombergin mukaan liike-elämän tapahtumissa miespuolisia puhuja on edelleen kaksi yhtä naista kohden. Jopa keskimääräistä tasa-arvoisemmassa Suomessa nais- ja miespuolisten puhujien määrä on monissa liike-elämän seminaareissa selvästi epätasapainossa. Näin on erityisesti it- ja rahoitusaloilla, joilla vain miehistä koostuvat paneelit ovat normi ja yli 80 prosenttia pääpuhujista on miehiä. Tämä on johtanut siihen, että julkisesta puhumisesta Suomessa annetuista palkinnoista miehet voittavat enemmän kuin neljä viidestä.

Muutoksen kärjessä

Hyvä uutinen on, että tilanne on muuttumassa. Tänä vuonna arvostetussa, maailman eturivin bisnestapahtumiin kuuluvassa Nordic Business Forumissa parhaiksi puhujiksi arvioitiin kolme naista. Wall Streetin vaikuttaja Carla Harris, miljardööri Sarah Blakely ja johtajuusguru Brené Brown valloittivat kolme kärkisijaa tapahtuman ranking-listalla, takanaan fantastiset miespuoliset kollegansa Steve Wozniak, Daniel Pink ja George Clooney. Myös tapahtuman juontaminen sujui tänä vuonna tasa-arvoisesti, kun etevä Tamer Broadbent tuli veteraani Pep Rosenfeldin pariksi viihdyttämään ja inspiroimaan forumin yli 7 500 osanottajaa. Maagisella äänellään, vahvalla läsnäolollaan ja poikkeuksellisella johtajuudellaan Carla Harris sai yleisön innostumaan ja saavutti arvioinnissa tapahtuman historian kolmanneksi parhaan pistemäärän. Tapahtuman kymmenen vuoden aikana yksikään nainen ei ole aikaisemmin yltänyt listan huippupaikoille. Joinakin aikaisempina vuosina tusinasta puhujisa vain yksi tai muutama oli naisia. Naispuolisten puhujien esiinmarssi tällä forumilla on ollut merkittävä.

Minua ilahdutti myös se, että tänä vuonna nuoret ja karismaattiset puhujat menestyivät. Yhtenä esimerkkinä tästä on Anssi Rantanen, joka valittiin tapahtuman parhaaksi miespuoliseksi puhujaksi. Oli hienoa valmentaa Anssia tänä vuonna. Tämä sulka hatussaan uusi tulokas voi nousta kansainvälisille lavoille luottavaisin mielin.

Tasa-arvoinen SLUSH

Maailmanlaajuisesti merkittävässä startup-tapahtumassa SLUSHissa naispuhujia oli ennätykselliset 39 prosenttia tänä vuonna. SLUSHin toimitusjohtaja Andreas Saari ilmoitti julkisesti, että hän kieltäytyy osallistumassa paneeleihin, joissa on vain miehiä. SLUSHin ohjelmassa oli aiheita, jotka kiinnostavat erityisesti naisyrittäjiä ja -sijoittajia. Muutos on virkistävä verrattuna useimpiin maailman teknologiatapahtumiin.

Tekniikan naisten esiinmarssi

Yksi vuoden merkittävimmistä, naisia esiin tuovista bisnestapahtumista oli Women in Tech -konferenssi Helsingissä. Tämä kahden mahtavan naisen, Marjo Miettisen ja Anne Stenrosin, kuusi vuotta sitten ideoima tapahtuma myi tänä vuonna 1200 paikkaa loppuun alle 12 minuutissa! Olen alusta alkaen ollut mukana tapahtumassa vapaaehtoisena juontajana. Tänä vuonna minulla oli onni saada parikseni lahjakas Päivi Järvenpää, joka sekä tasoitti juontamisen sukupuolijakauman että sai ohjelman virtaamaan ennennäkemättömän sujuvasti ja todella viihdyttävästi. Tapahtumassa esiintyi iso joukko fantastisia nais- ja miespuhujia. Viimeisen pääpuheen piti teknologiamaailman ikonisimpiin kuuluva nainen, Yahoon entinen toimitusjohtaja Marissa Mayer.

Unohtumattomaan finaaliin osallistui yhdeksän loistavaa naispuhujaa. Tapahtuman päätti tämän vuoden voittajan Galith Nadbornikin tunteikas puhe. Hän sai palkinnoksi mm. mentorointisession Sari Baldaufin kanssa. Tämä hurmaavasti nörtähtävä digitalisaation guru, Ranskasta kotoisin oleva CIO on myös yksi MySpeakerin mainioista puhujista.

Olympiakenttää tasaisemmaksi

Myös olympialiike on viime vuosina ottanut tasa-arvon haasteen hyvin vakavasti. Kansainvälisen Olympiakomitean presidentti Thomas Bach korosti New Leaders Forumissa Helsingissä tänä syksynä, että sukupuolten välisen tasa-arvon suhteen ei voi koskaan jäädä tyytyväisenä lepäämään laakereilleen. Vaikka olympialaisten voi sanoa olevan tasa-arvoiset urheilukentällä, liikkeen johdolla on vielä pitkä matka, ennen kuin saavutetaan molempien sukupuolten tasainen edustus. Oli hienoa nähdä, miten veteraanijohtaja, Women in Sport -palkinnon voittanut Birgitta Kervinen ja presidentti Tarja Halonen sytyttivät tapahtumaan ja nuoriin nais- ja miespuolisiin johtajiin vahvaa tahtoa edetä kohti sukupuolten välistä tasa-arvoa.

Johtajan ja puhujan paras äänenkorkeus

On rohkaisevaa, että naisten osuus puhujina on kasvanut. Yksi erityinen syy prosessin hitauteen liittyy fyysisiin ominaisuuksiin. Ääni- ja yhteiskuntatieteilijät ovat viitanneet siihen, että julkisia puheita pitävien naisten määrän hidas kehitys johtuu naisten äänen ominaisuuksista. Hyvä yhteenveto tämän aiheen tutkimuksista on National Public Radion julkaisema oivaltava dokumentti nimeltä ”Speaking While Female”. Sen keskeinen johtopäätös on, että sekä äänen voimakkuuden että korkeuden tason takia naisten on luonnostaan vaikeampi tehdä vahvaa vaikutelmaa kuulijoihinsa. Matala ääni näyttää antavan sekä fysiologisesti että psykologisesti luotettavuuden vaikutelman. Tämä pätee myös miehiin. Viimeisten kolmen vuosikymmenen aikana useimmissa Yhdysvaltain presidentinvaaleissa on voittanut ehdokas, jolla on ollut matalin ääni.

Tunnettu, konkreettinen esimerkki tästä on Margaret Thatcher, joka näki vaivaa madaltaakseen ääntään voittaakseen vaalit. Kuitenkin nykyinen naispuhujien suosion ja menestyksen kasvu kertoo, että tämä ei ole missään nimessä ratkaiseva tekijä. Äänen taso ja volyymi ovat vain pieni osa ominaisuuksista, jotka tekevät puhujasta loistavan. Itse asiassa MySpeakerin Rheto-Rich©-malli, jossa on käytetty ääni- ja neurotieteen tuoreimpia tuloksia, osoittaa, että äänen taso on vain yksi yli kymmenestä puheen vaikutuksen osatekijöistä. Tärkeässä roolissa ovat myös mm. puheen relevanssi, intiimiys ja perintö.  Kun naiset valtaavat paikkansa liike-elämän, politiikan ja urheilun huipulla, he valloittavat myös luonnollisen paikkansa globaalin puhemaailman kärjessä.

Tasa-arvoisina eteenpäin

Ympäri maailman naisilta puuttuu vielä tasa-arvo monissa asioissa. Näin ei saisi olla. Sekä oikeudenmukaisuus että liike-elämän menestys edellyttävät ehdottomasti monimuotoisuutta kaikilla yhteiskunnan alueilla. Tasa-arvoa tarvitaan, jotta ihmiskunta pääsee eteenpäin. Uskon, että kun saamme lisää lahjakkaita naisia liike-elämän tapahtumien esiintymislavoille, ohjaamme maailmaa osaltamme suuntaan, johon sen pitäisi kehittyä. Paikaksi, jossa naiset ja miehet elävät ja johtavat yhdessä tasa-arvoisina. Suomessa tämä on hyvin sisäistetty politiikassa, kun tuore pääministeri on vaihteeksi nuori ja taitava naispuhuja ja hallitus jatkaa naisvoimin parempaa kohti.

André Noël Chaker

Hallituksen puheenjohtaja, MySpeaker

André Noël Chaker

Kanadassa syntynyt, kuuden naisen ympäröimänä kasvanut lakimies André Noël Chaker on Suomen johtavia liike-elämän puhujia ja juontajia. Hän on esiintynyt yli 700 kansallisessa ja kansainvälisessä tapahtumassa viimeisten kahdeksan vuoden aikana. Hän on voittanut monia puhepalkintoja, ja hän kirjoittaa parhaillaan seuraavaa kirjaansa ”Puhu tai kuole – Miten puhua vaikuttavasti digiaikana”.

MySpeaker

MySpeaker on Pohjoismaiden nopeimmin kasvava puhujatoimisto. Toimisto kiinnittää suurta huomiota puhujiensa ja konsulttiensa laatuun ja edustaa jo yli 300 pohjoismaista puhujaa sekä lukuisia maailman huippupuhujia.

Katso myös seuraavat artikkelit:

Ota yhteyttä!

Tilaa uutiskirje!